Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

Ελια & Δυοσμος, Σκαλανι, Ηρακλειο Κρητης


Διαβάστε αυτά που οι άλλοι σας κρύβουν................ (Σύλλογος ΟΧΙΠΙΑΘΥΜΑ-VICTIMNOMORE).


Επίσκεψη στο Ελιά & Δυόσμος στο Σκαλάνι Ηρακλείου Κρήτης στις 18 Αυγούστου 2009, μετά από σχετική αναφορά του ΘΕΜΑΤΟΣ (Big Fish) για τα καλύτερα εστιατόρια στα νησιά. Το συγκεκριμένο έχει διακριθεί και στα βραβεία GOURMET στην κατηγορία τοπική κουζίνα, μια διάκριση που σίγουρα 9/10 περιπτώσεις μας προβληματίζει και μας υποψιάζει αρνητικά...


Το μαγαζί είναι απομακρυσμένο και απομονωμένο και στο σημείο αυτό φτάνεις μόνο αν σε στείλει καποιος επί τούτου (όπως καλή ώρα). Σαν χώρος είναι κάπως ξεκάρφωτος και σαν οικημα και σαν χρώματα και περισσότερο μοιάζει να ακολουθεί την βιομηχανική αισθητική παρά την χωριατικη.


Μας υποδέχεται ευγενικός αν και ελαφρά ψευδός σερβιτόρος ο οποίος μας μιλάει για το εστιατόριο με την σιγουριά της διαφήμισης που έχει γίνει και ξερει οτι χαρις σε αυτην εχουμε φτασει εκει.


Διαθετει εναν αερα επιτυχιας και σιγουρης ευχαριστησης για τον πελατη που ομως δεν μπαινει στον κοπο να δικαιολογησει στην συνέχεια.


Ξεκινάμε το δειπνο με μπαγιατικο και τυποποιημενο ψωμι (σιγουρα χθεσινο και με υποψια προχθεσινου ή απλα ξεχαστηκε εξω και ειναι ξερο και απο τις 2 πλευρες) και σπιτικα αναψυκτικα λεμονι και πορτοκαλι που δεν ειναι τιποτα παραπανω απο αραιωμενο τυποποιημενο χυμο που συνηθιζαν να πηγαινουν το 80 στις επισκεψεις στα νοσοκομεια.


Απο ορεκτικα παιρνουμε κρεατορτουτα και μελιτζανοσαλατα με αμυγδαλα που ειναι και τα 2 απλα οκ και σε καμια περιπτωση νοστιμα και σιγουρα μπορειτε να φατε καλυτερα σε πολλες χωριατικες ταβερνες στην κρητη.


Διαλεγουμε την σαλατα με το ξυλαγγουρο η οποια ερχεται πνιγμενη στην σως (θυμιζω εδω οτι το εστιατορια διακριθηκε στην κατηγορια τοπικη κουζινα........Τωρα τι τοπικη κρητικη κουζινα ειναι αυτη με σος μαγιονεζας..... ο θεος και η ψυχη μας) και τα λαχανικα της εχουν την ομορφη πλαστικη ανοστη γευση που εχουν τα λαχανικα θερμοκηπιου στην Αθηνα.....


Για κυριως διαλεγουμε μετα απο προτροπη του σερβιτορου το αρνακι με μαρουλοφυλλα και το μοσχαρακι με μακαρονι σκιουφιχτο. Και τα 2 ηταν καλα αλλά χωρίς να ενθουσιάζουν επίσης. Το αρνακι ηταν μια παραλλαγη φρικασε με ελαχιστο μαρουλι και η σαλτσα του δεν ειχε φυλακισει τους ζωμους του κρεατος. Το μοσχαρακι ηταν σκληρο αν και νοστιμο ενω τα ζυμαρικα ηταν πολυ βαρια και δυσκολα καποιος μπορουσε να ολοκληρωσει το πιατο.


Χαρακτηριστικα αναφερω μαλιστα οτι ο σερβιτορος μας ρωτησε πριν το φερει πως θελουμε μαγειρεμενο το μοσχαρακι (medium ή well δονε) το οποιο αποτελει παγκοσμια πρωτοτυπια καθως το μαγειρευτο κρεας δεν μπορει να ειναι medium οταν ψηνεται με την σαλτσα για μια ωρα τουλαχιστον και ειδικα οταν το συγκεκριμενο ηταν προμαγειρεμενο απο το μεσημερι.......Τι να κανεις ομως?? Με αυτους εχουμε να κανουμε και δεν φαινεται να παιρνουν απο λογια.


Απο γλυκό δεν πήραμε τίποτα λόγω απογοήτευσης με το φαγητό.


Στα θετικά οι σχετικά λογικές τιμές (2 ατόμα 60 ευρω)


Απορω ποιοι του εδωσαν την διακριση και με ποιο μετρο συγκρισης


Στο δια ταυτα.... Υπαρχουν πολυ καλυτερα εστιατορια στην Κρητη.

Δεν αξιζει καν επισκεψη.


Βαθμολογια 3/10


Η στήλη επισκέπτεται τα εστιατόρια χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση και γευματίζει αποκλειστικά με δικά της έξοδα και χωρίς την ύπαρξη καμίας οικονομικής ή εμπορικής συναλλαγής με το εστιατόριο.

4 σχόλια:

  1. Νομιζω πως είστε υπερβολικοί.. Εμείς πήγαμε παρέα 10 άτομα και μείναμε όλλοι απόλυτα ικανοποιημένοι και βρήκαμε το φαγητό υπέροχο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πες τα ρε Χρυσόστομε! Αν είναι δυνατόν... αυτό το χάλι να λέγεται φαγητό και gourmet υποτίθεται... Ευτυχώς που με είχαν καλέσει σε τραπέζι και δεν πλήρωσα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η κριτικη αυτη ειναι πολυ αδικη! Πηγαινω αρκετα συχνα στο εστιατοριο εγω και η παρεα μου και παρολο που ειμαστε λιγο απαιτιτικοι δεν βρισκουμε κατι κακο! Το φαγητο ειναι υπεροχο γευστικα και ποιοτικα σε παρα πολυ καλες τιμες! και ο χωρος πολυ ζεστος και οικειος!! Νομιζω πωσ ειστε αρκετα αδικοι με τιν κριτικη αυτη! Προτεινω να ξαναεπισκευτειτε το εστιατοριο και σιγουρα θα αλλαξετε γνωμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Fiiiiirst af all my friend, απο το κειμενο μου δινεις την εντυπωση πως μπηκες με μουτρα στο εστιατοριο σαν καποιον κριτη της μισελεν που δεν εισαι, το μοσχαρακι αγαπητε για να σε ρωτησε πως το θελεις παει να πει πως ηταν η κοντρα φιλετο η φιλετο μοσχαρισιο τα οποια δυο δεν γινονται ποτε μαγειρευτα, προφανως θα μαγειρευτηκε σε reduction καποιας σαλτσας, χρυσους σκουφους εχουν παρει μονο επιλεγμενα εστιατορια στην ελλαδα, πιστευεις πως εχεις ανωτερες δυνατοτητες και εμπειρια απο κορυφαιους γευσιγνωστες?? Hardly think so...

    ΑπάντησηΔιαγραφή